Dan sigurnijeg interneta 2023

Dan sigurnijeg interneta (Safer Internet Day – SID) je međunarodni dan koji se na inicijativu Evropske komisije globalno obilježava već dugi niz godina u cilju promovisanja sigurnog i odgovornog korištenja interneta i drugih digitalnih tehnologija.

Dan sigurnijeg interneta ove godine će se obilježiti pod sloganom „Zajedno za bolji internet” (“Together for a Better Internet”) 07. februara 2023. godine.

Dijete i sigurnost na internetu

Većina djece svakodnevno provodi vrijeme na internetu.

U skladu s tim, vjerojatno se povremeno zapitate koristi li Vaše dijete internet na siguran način, odnosno kako i s kim komunicira putem interneta.

Internet je mjesto gdje se djeca mogu zabaviti, komunicirati s vršnjacima i naposljetku, mjesto gdje mogu naučiti puno informacija o stvarima koje ih zanimaju, a nalazi im se nadohvat ruke, najčešće na pametnom telefonu. Njegove prednosti su zaista brojne. Jednako tako, internet je i mjesto gdje djeca mogu biti izložena opasnosti.

Savjeti za sigurno korištenje interneta:

-Naglasite djetetu da pazi kome daje broj mobitela.
-Upozorite ga neka se oprezno koristi nekom od chat usluga preko mobitela ili računala.
-Ako dobije poruku s nepoznatog broja, neka ne odgovara.
-Ako dobije poruku s poznatog broja zbog čijeg sadržaja se osjeća loše ili neugodno, neka ne odgovara ni na nju i neka vam odmah kaže.
-Objasnite djetetu kako šala može lako od smiješne postati uvredljivom, i to da, ako je ljutito dok komunicira s nekim, može učiniti nešto zbog čega će poslije požaliti.
-Istaknite da bude oprezno kada šalje i prosljeđuje poruke drugima.
-Potaknite dijete da se prije slanja poruke zapita može li ona uvrijediti ili na bilo koji način naštetiti primatelju.
-Poučite dijete da je prosljeđivanje poruka koje vrijeđaju nekoga također zlostavljanje te da to ne čini.
-Postavite pravilo prema kojem nije dopušteno putem mobitela slati fotografije ili videozapise sebe ili drugih ljudi bez Vašeg dopuštenja.
-Ako je dijete dobilo neprimjerenu poruku, poziv ili je bilo izloženo nasilju, poduprite ga i potaknite da odmah razgovara s Vama i/li nekom drugom odraslom osobom u koju ima povjerenja (poput nastavnika, školskog psihologa), kako se problem ne bi pogoršao.

 

Povodom obilježavanja Dana sigurnijeg interneta 2023. godine, nevladina organizacija Sigurno dijete poziva učenike osnovnih i srednjih škola u BiH da se prijave na online kviz o sigurnom korištenju digitalnih tehnologija i dobiju šansu da osvoje jednu od vrijednih nagrada.

Kviz će biti aktivan danas od 09:00 do 19:00 sati putem web platforme Centra za sigurni internet www.sigurnodijete.ba.

Više informacija o učešću pogledajte OVDJE.