Instagram testira AI alat koji provjerava starosnu dob korisnika skeniranjem lica

Popularna društvena mreža Instagram započela je testiranje novih metoda verifikacije starosti korisnika, a među njima je i AI alat koji je dizajnirala kompanija treće strane.

Riječ je o AI alatu Yoti, koji procjenjuje koliko je osoba stara tako što skenira njeno lice. Zvanično, Instagram mogu koristiti osobe koje imaju 13 godina i više, no kompanija se godinama nije trudila da primjenjuje to pravilo. Do 2019. godine nije traženo od korisnika da unesu datum rođenja prilikom registracije, niti su vršene provjere ovih informacija. Međutim, nakon pritisaka eksperata za privatnost i sigurnost djece, Instagram je uveo više provjera starosne dobi, kao i metode za odvajanje mlađih korisnika od odraslih.

Trenutno Instagram od korisnika zahtijeva verifikaciju starosne dobi samo kada tinejdžeri pokušaju editovati datum rođenja kako bi se predstavili kao 18-godišnjaci ili stariji. Za provjeru starosne dobi korisnici mogu poslati fotografiju lične karte, a od danas će Amerikanci imati i dvije dodatne opcije, društveno garantovanje i AI procjenu.

U slučaju prve metode, Instagram će tražiti da tri zajednička prijatelja korisnika potvrde koliko godina ima, a svaki od njih mora biti stariji od 18 godina. Rok za odgovor na zahtjev Instagrama je tri dana. Druga metoda predstavlja slanje selfie videa kompaniji treće strane pod nazivom Yoti, koja koristi mašinsko učenje za procjenu starosne dobi osobe.

Yoti je poznat igrač u online provjeri starosne dobi i ID verifikaciji, a njegova tehnologija ima odobrenje britanskih i njemačkih digitalnih regulatora. U ovom slučaju se koriste različiti facijalni signali za procjenju starosne dobi osobe.

Yotijev sistem se može isprobati na internetu, a kompanija tvrdi da ne zadržava nikakve podatke.