Google će putem Androida upozoravati Ukrajince na zračne napade

Korisnici uređaja s operativnim sistemom Android u Ukrajini će dobijati upozorenja na zračne napade prije nego se oni dogode u njihovoj blizini, saopćeno je iz Googlea.

U postu na blogu, Google je potvrdio saradnju s ukrajinskom vladom u namjeri da stavi u funkciju sistem upozorenja na zračne napade, koji je namijenjen mobitelima s operativnim sistemom Android.

“Nažalost, milioni ljudi u Ukrajini se oslanjaju na standardne uzbune i upozorenja na zračne napade kako bi se pokušali skloniti na sigurno”, piše u postu.

Obavještenja na Androidu će biti bazirana na onima koje već šalje ukrajinska vlada te na sistemu koji je inače razvijen kako bi brzo slao upozorenja o zemljotresima, istakao je Dave Burke, potpredsjednik razvoja za Android.

Google je već ponudio i istakao aplikaciju Ukrainian Alarm na Google Play Storeu koja šalje upozorenja na napad Ukrajincima u regijama s aktivnim upozorenjem na napad. Novi sistem upozorenja je dostupan od danas te će stići na sve Android mobitele u Ukrajini u narednim danima.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, Google je smanjio svoje prisustvou u Rusiji. Zaustavljena je prodaja reklama, a aplikacije ruskih medija koje finansira vlada Rusije su uklonjenje s Google Playa u Evropi.

“Ruska invazija na Ukrajinu je tragedija i humanitarna katastrofa u najavi”, objavljeno je iz Googlea. Kompanija je potvrdila da ulaže napore kako bi pomogla ljudima u Ukrajini putem svojih proizvoda, odbranila ih od cyber prijetnji te punudila kvalitetne i pouzdane informacije kako bi bili sigurniji.