Kako sigurno i jednostavno kupovati preko interneta?

Iako širom svijeta online prodaja sve više preuzima primat nad onom klasičnom, a najveće svjetske trgovine nemaju niti jedan dućan u koji možete ući, u našoj zemlji je velik broj ljudi koji ne vjeruju kupovini preko interneta.

Česti uzroci su nepovjerenje i neznanje, a ništa od toga nema realnih osnova.

Za početak morate znati da je ostavljanje broja kreditne kartice na online trgovini kudikamo sigurnije od davanja kreditne kartice recimo konobaru u restoranu.

Stvari su poprilično jednostavne…

Ako kupujete u online trgovini za koju niste ranije čuli i koja nije dovoljno poznata, samu sigurnost veze možete provjeriti već i pogledom na web adresu. Naime, ako ispred www dijela stoji http:// riječ je o nesigurnoj adresi i s tog web shopa odmah otiđite. Ali, ako je adresa https:// riječ je o sigurnoj vezi i nećete imati problema.

Osim toga, svi brojevi kartica, jednom kada ih prilikom registracije unesete, se sele na offline računala, drugim riječima niko ne može do broja vaše kreditne kartice nikako. Kod PayPala je još jednostavnije i sigurnije jer online trgovina je dobila samo potvrdu vašeg računa.

Kada govorimo o karticama, osim što su podaci gotovo pa savršeno sigurni, mogućnost kupovine na rate je tu, pa nema razloga da i to ne iskoristite.

Ali, ako spadate u onu drugu skupinu koju brine neznanje a ne nepovjerenje, ne brinite više jer sve je izuzetno lagano. Recimo da ste došli na web shop na kojem biste htjeli kupiti određeni proizvod. Nakon što ga pronađete kroz odabir sve specifičnijih kategorija i potkategorija ili jednostavnim upisom u tražilicu pa daljnjim izborom dovoljno ga je ubaciti u košaricu. Ako imate sporiju vezu ili stariji mobitel/računalo možda će trebati par sekundi da primijetite da je proizvod dodan – najčešće se na ikoni košarice iz trgovine pojavi broj količine proizvoda. Pri tom pripazite i nemojte stiskati dugme vašeg miša više puta jer će trgovina vjerojatno registrirati svaki vaš klik pa ćete umjesto jednog imati nekoliko proizvoda u košarici. Tražite li više proizvoda, pokušajte ih pronaći kod istog prodavača. Tako će naručeno biti spojeno u jedan zajednički paket – što znači i da će poštarina biti manja.

Jednom kad ste odabrali sve što ste željeli kliknite na košaricu nakon čega će vam se pojaviti popis svih proizvoda koje ste odabrali za kupnju. Ovo vam je ujedno i zadnja šansa da promijenite – maknete ili dodate proizvode, jer jednom kada kliknete na tipku ‘kupi’ sve postaje jednosmjerno.

Ako kupujete prvi put morat ćete upisati sve tražene podatke – od imena i adrese preko izbora načina plaćanja – kartice, virman, PayPal, pouzećem…, do dostave. Jednom kada ispunite sva tražena polja spremni ste za kupnju.

Spremite svoje podatke, čime ste se ujedno i registrirali na web trgovini pa naredni put nećete trebati sve ovo ispunjavati i to je to.

Vaša, potpuno sigurna i smirena kupnja je gotova.

U vrlo kratkom roku dostava će vam pozvoniti na vrata, a vi ćete uživati u naručenom proizvodu.