PRORADIO STARLINK Mask objavio tvit preko svemirskog interneta

Ilon Mask se možda povremeno čini kao ludak, ali mu se mora odati priznanje. Kad nešto odluči da napravi, onda to i ostvari, prije ili kasnije.

Tako je, ako je vjerovati njegovoj objavi na Tviteru, uspješno isprobao svemirski internet koji osiguravaju njegovi sateliti u mreži Starlink.

Podsjetimo, Maskova firma SpejsIks u nisku Zemljinu orbitu je poslala prvih 60 satelita prije nekoliko mjeseci. Ti sateliti čine okosnicu mreže Starlink, koja bi, prema javno dostupnim planovima, trebala na kraju imati 30.000 satelita i pokrivati cijelu Zemlju.

Iako skeptici ističu da nije moguće dokazati da li je Mask zaista objavio tvit preko Starlinkove mreže, brojni Maskovi pratioci su s oduševljenjem dočekali ovu objavu.

Starlink bi trebao omogućiti pristup internetu bilo gdje na Zemlji, a Mask je u nekoliko navrata isticao kako bi korištenje Starlinka trebalo biti jeftino i dostupno svima.

Da Maskov plan može biti problematičan upozorili su i astronomi, koji ističu da bi tolika količina satelita u niskoj Zemljinoj orbiti onemogućila posmatranje svemira.

Biće zanimljivo vidjeti koliko će Masku i ekipi trebati da pokrene cijelu mrežu i hoće li (i kad) Starlinkov svemirski internet biti dostupan i kod nas.