Stigao novi Wi-Fi: Brži, jači i dostupan

Dobra vijest za sve one koji često koriste Wi-Fi tehnologiju kako bi svoje uređaje povezali s internetom. Stigla je nova, unaprijeđena verzija Wi-Fija i sa sobom donosi mnoge prednosti.

Ove sedmice je lansirana nova verzija Wi-Fija, još brža i snažnija. Najnovije verzije takozvanih “flagship” pametnih telefona vodećih svjetskih brendova već imaju u sebi ugrađenu podršku za ovu novu tehnologiju, a one uključuju Samsungov Galaxy Note 10 i Appleov iPhone 11.

Dosadašnja verzija Wi-Fija teoretski je postizala brzine prijenosa podataka do 6,9 Gbps, a nova verzija osjetno je brža s 9,6 Gbps, prenosi Science Alert. Novi Wi-Fi pružit će i prošireni kapacitet za više uređaja, s tehnologijama poput OFDMA (orthogonal frequency division multiple access) i MU-MIMO (multi-user multiple input multiple output).

To u prijevodu znači da će na jednoj WiFi mreži odsad moći biti i do četiri puta više uređaja. Tehnologija je od ove sedmice dostupna svim proizvođačima, što znači da nećemo trebati čekati dugo da osjetimo njene učinke i u svakodnevnom životu.

Svi novi uređaji, osim onih u “budžet” verzijama imat će podršku za novi Wi-Fi, a s vremenom će i najjeftiniji uređaji u sebi isto imati podršku za tu tehnologiju. Dakle, osim novih pametnih telefona, pripazite i na nova desktop i laptop računare te nove rutere jer će s novim njihovim verzijama dolaziti i unaprijeđeni Wi-Fi. Wi-Fi predstavlja set bežičnih mrežnih protokola baziranih na standardima IEEE 802.11. Dosadašnja verzija nosila je oznaku 802.11ac, a nova nosi oznaku 802.11ax. Vjerovali ili ne, ali Wi-Fi 7 je već u pripremi i njegov se dolazak očekuje oko 2024. godine.

(Zimo.hr)
(Photo: Pexels)