Facebook uvodi nove funkcije koje će korisnicima omogućiti da zaštite lične podatke

Tako će Facebook omogućiti korisnicima da ga zaustave izvan web-mjesta novim alatom koji će pokazati ko dijeli svoje navike pregledavanja na popularnoj društvenoj mreži. Popularna društvena mreža koja se suočava sa sve većom kritikom zbog načina na koji prikuplja podatke korisnika i rukuje njima, sada će im omogućiti da tačno vide koje web stranice dijele njihove lične podatke s Facebookom.

No, kompanija je potvrdila da neće moći trajno izbrisati dijeljene podatke, već da će ih samo isključiti sa svog profila. Novi alat pomoći će korisnicima da shvate zašto se ponekad pojavljuju zbunjujući oglasi jer web stranice mogu dijeliti podatke iz vremena kada su drugi ljudi ili članovi porodice koristili njihov telefon ili kompjuter. Facebook je te nove mogućnosti počeo uvoditi u Irskoj, Španiji i Južnoj Koreji, a osnivač Mark Zuckerberg izjavio je da će ovo uskoro biti moguće i u drugim zemljama.

Iz Facebooka su poručili da očekuju da će novi alat koštati, jer će utjecati na njihov poslovni model oglašavanja. Najavljujući nove funkcije, Erin Egan, glavna direktorica privatnosti Facebooka, poručila je da će korisnici popularne društvene mreže biti zadovoljni.

“Ako očistite svoje aktivnosti izvan Facebooka, uklonit ćemo vaše identifikacijske podatke iz podataka koje nam aplikacije i web stranice odluče poslati. Nećemo znati koje ste web lokacije posjetili ili šta ste tamo radili i nećemo koristiti nijedan vaš podatak da bismo objavljivali oglase na Facebooku, Instagramu ili Messengeru. Očekujemo da bi to moglo imati utjecaj na naše poslovanje, ali verujemo da je pružanje kontrole ljudima nad njihovim podacima važnije”, pojasnila je Egan.

Ovaj potez dolazi s obzirom na to da se gigant društvenih medija suočava sa sve većim nadzorom podataka svojih korisnika. Prošle godine kompaniju je komesar za informacije u Velikoj Britaniji novčano kaznio sa 500.000 funti zbog skandala s Cambridge Analyticom, u kojem su podaci 87 miliona korisnika bez pristanka podijeljeni s firmom za političko savjetovanje.

(Klix)