SAVJETI ZA RODITELJE: Kako zaštititi dijete od neprimjerenog sadržaja na internetu

Vjerovatno ne postoji mnogo djece koja danas ne vole tehnologiju. Djeca se rađaju u okruženju kojim vlada internet, aktivno ga koriste i on postaje važan dio njihovih života. Većina djece vrlo brzo nauči da koristi uređaje koji se nalaze u njihovoj neposrednoj okolini i to su uglavnom uređaji osjetljivi na dodir, a često se u svojim najranijim godinama nauče koristiti i igraćim konzolama, desktop računarima i laptopima.

Internet je prvo mjesto gdje će dijete potražiti informaciju koja mu treba, bilo da je vezana za domaću zadaću ili neku drugu aktivnost, ali tada surfanje može postati opasno ukoliko nije pod kontrolom roditelja. Internet omogućava druženje, kreativnost i zabavu pa je zato važno napomenuti njegovo usmjereno i pametno korištenje.

Internet se može iskoristiti kao sredstvo komuniciranja i učenja i kao takav on može doprinijeti razvoju djeteta, ali da bi se djeca zaštitila od nepoželjnog sadržaja najveću ulogu imaju upravo roditelji. Razgovor može biti samo jedan od načina kojim će roditelji postići efekat pametnog korištenja mreže.

 

SAVJETI ZA RODITELJE- SMANJITE RIZIK- UPOZNAJTE INTERNET

 

KOMUNIKACIJA

Prvo pravilo za sve roditelje kada je u pitanju korištenje interneta jeste komunikacija sa djecom. Zainteresovanost roditelja i njihova uključenost u djetetove aktivnosti pri korištenju interneta najučinkovitiji su način zaštite. Poradite na komunikaciji i postavite jasne granice. Slušajte svoju djecu, obratite pažnju šta vam pričaju. Jasne granice znače slobodu.

DRŽITE UREĐAJE NA VIDLJIVOM MJESTU

Uređaje koji imaju pristup internetu treba držati na vidljivom mjestu kako bi se pratio proces korištenja interneta. Ipak, nametanje ograničenja i pravila ponekad može imati i suprotan efekat pa je najbolje omogućiti djetetu da samo spozna oprez koji treba koristiti pri korištenju interneta i dati mu i privatnost koju zaslužuje.

NEMOJTE BITI PRESTROGI

Roditelji ne smiju biti prestrogi pri zabranama i ograničavanjima korištenja interneta. Ukoliko su previše kritični i previše strogi pri zabranama i stvaranju granica korištenja interneta, može se dogoditi da se dijete počne koristiti internetom u tajnosti i bez roditeljske kontrole. Vrlo je bitno da dijete zna kako ne može vjerovati svemu što pročita na internetu.

PAMETNO KORISTITE INTERNET

Pametno korištenje interneta podrazumijeva donošenje pametnih odluka i izbjegavanje opasnih situacija. Treba prihvatiti nove moderne tehnologije i prednosti koje one donose za dijete.  Roditelji treba da uče o internetu, zajedno sa djecom jednako kako uče i o drugim stvarima.

UČITE

Djeca i roditelji treba da otkrivaju internet zajedno, baš kao što su to činili kroz slikovnice i enciklopedije. Naučite šta su Facebook, Snapchat, Viber, WhatsApp, Tinder, Instagram i koje su im mogućnosti.

PRISTUP

Pristup internetu treba omogućiti kroz zajednički dogovor i time odrediti  pravila korištenja.  Kao roditelj trebate znati koristiti modem (ruter) i promijeniti šifru za internet jer vi kontrolišete pristup internetu.

VRIJEME ZA IGRANJE

Oduzmite djeci uređaje kada je to potrebno, ne kao sistem kažnjavanja, nego odredite vrijeme za korištenje. Uređaji su dopušteni kada su završene redovne aktivnosti.

ZAŠTITA PODATAKA

Djecu treba potaknuti na zaštitu ličnih podataka što podrazumijeva da dijete treba biti svjesno kada i kome može otkriti svoje podatke. Ukoliko je jednom negdje napravljen profil vašeg djeteta internet te podatke pamti. Djeca trebaju biti upoznata sa rizicima i posljedicama komuniciranja sa nepoznatim osobama.

PASSWORDI i ŠIFRE

Nema privatnih šifri. U svakom momentu trebate znati sve podatke aplikacija koje koristi vaše dijete, ali nemojte narušavati privatnost i čitati poruke.

APLIKACIJE ZA ZAŠTITU

Roditelji trebaju naučiti koristiti „parental control“ aplikacije i instalirati ih na uređaje koje koriste djeca. Neki od alata za zaštitu djece nudi i sam Microsoft odnosno Windows. Jedna takva aplikacija je Family Safety koja dolazi instalirana na gotovo svim Windows uređajima. Dovoljno je da na svom kompjuteru potražite aplikaciju pod ovim nazivom i vaše je samo da podesite opcije.  Ukoliko želite dodatnu zaštitu na pretraživač koji koristi vaše dijete (Chrome, Mozilla, Safari) možete također instalirati dodatne ekstenzije ili plugine koji mogu učiniti pretraživanje interneta sigurnijim.

Osim alata namijenjenih za desktop kompjutere i laptope, postoje i aplikacije namijenjene za mobilne uređaje odnosno android i iphone. Najpopularnija aplikacija je Google Family Link. Da biste saznali više o ovoj aplikaciji dovoljno je da posjetite Google Play Store gdje možete pronaći i Bitdefender i mnoge druge sigurnosne aplikacije. Neke od ovih aplikacija nude čak i GPS sisteme kako biste mogli pratiti kretanje svoje djece.

AKTIVNOSTI/ HISTORIJA PRETRAŽIVANJA

Redovno pregledajte aktivnosti vašeg djeteta, jedna posjeta nepoznatoj stranici moze biti bezazlena, ali ako uočite posjećivanje stranicama koje su vam nepoznate istražite ih.

Poštujte pravila koja ste postavili. Pokažite svojim primjerom i ne zaboravite -internet sve pamti!

Internet ima više dobrih nego loših strana i  želimo li uživati u internetu i svim sadržajima i mogućnostima koje pruža, trebamo naučiti našu djecu odgovornom i pametnom korištenju interneta.

 

Roditelji, imajte na umu važnu činjenicu da i vaša djeca imaju pravo na privatnost! Stoga ne objavljujte njihove fotografije na bilo kakvim mjestima.

 

Objavljivanjem na društvenim mrežama mogu se iskoristiti ili zloupotrijebiti i poslužiti kao korisne informacije za pristup privatnim bazama podataka.

 

Vaš TXtv